Ce este dobanda

Ce este dobanda?

Ce este dobânda si Rata Dobânzii?

Afla tot ce trebuie sa ști despre dobândă! Informații utile pentru orice persoana care dorește sa împrumute bani sau sa economisească în depozite la bănci și instituții financiare. Informații valabile și pentru persoane juridice.

Dobânda reprezintă costul pe care îl plătiți pentru a împrumuta sau a utiliza o anumită sumă de bani într-o anumită perioadă de timp, mai precis, valoarea totala a banilor plătită de împrumutat (debitor) către creditor (creditor).

Apropo, o bancă poate fi atât debitor, cât și creditor, de aceea trebuie să plătească dobândă la suma retrasă (depozit, cont curent) sau respectiv împrumutată (împrumut).

La linia de credit, banca percepe dobânzile bancare active, în timp ce la depozite plătește dobândă pasivă.

Ce este Rata dobânzii

Rata dobânzii este procentul aplicat fondurilor împrumutate pe durata împrumutului. Acesta rata poate fi fixa sau variabila pe durata imprumutului. De multe ori rata dobanzii este corelata in functie de ROBOR sau EURIBOR.

Tipuri de dobândă

Cate tipuri de dobândă există? Conform metodei de calcul a dobânzii la suma depusă în bancă (depozit), dobânda poate fi împărțită în două tipuri:

Dobânzii la bani depusi în bancă

  • Dobanda simpla, calculata pe fondurile depuse initial.
  • Dobândă acumulată, care se calculeaza prin aplicarea ratei dobânzii la valoarea sumelor depuse inițial și dobânda rezultata pentru perioada anterioară.

Dobânda care este ceruta de bănci pentru împrumuturi poate fi:

  • Dobândă fixă, care nu se modifica pe întreaga durata contractului de împrumut. Este cea mai sigura dobândă pentru ca știi sigur cât vei înapoia băncii suma împrumutată. Dar care este în general mai mare de cât dobânda variabila de la data semnării contractului.
  • Dobândă variabilă, acesta se modifică pe perioada contractului de împrumut în funcție de evoluțiile anumitor indici de referinta monetari bancari precum: EURIBOR, ROBOR sau ROBID.

Ce este dobanda anuala efectiva DAE?

Dobânda anuală efectivă numita si DAE. Ce este DAE?Reflecta costul total al creditului pentru consumatori și se exprima ca procent anual din suma integrală a creditului, plus rata de inflație. Aceasta include toate costurile legate de contractul de credit: taxe de aplicare, comisioane de analiză a dosarului, taxe de procesare și închiderea creditului plus si eventuale comisioane de retragere sau de consultare a soldului banilor împrumutați.

Dobanda fixa sau variabila?

Ca in orice afacere exista avantaje si dezavantaje, Cum am spus mai sus, dobanda fixa este una sigura prin care planurile dvs. financiare pot fi greu date peste cap pentru simplu fapt ca suma care trebuie rambursata creditorului este una fixa. Insa valoarea ei este una mai mare deoarece si creditorul dorește sa-și acopere parte din risc precum inflația!
Dobanda variabila este mai mica dar se va raporta permanent la valori ale inflației si ROBOR, astfel dacă acestea cresc si valoarea ratelor tare vor creste!

Ce dobanda sa aleg?

Care este mai buna? Depinde de la caz la caz, insa daca valoarea unei dobanzi fixe este OK pentru tine in functie de venituri tale lunare atunci mergi pe acesta varinata!

Ce este dobanda de referinta?

Dobanda de referinta este rata dobânzii de politică monetară si reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiunile de pe piaţă monetară ale Bancii Nationale a Romaniei – BNR. Mai exact, acestea sunt tranzactiile repo intr-o săptămână, facute prin licitaţie la rată fixă de dobândă.

Dobanzile aferente facilităţilor acordate de către Banca Naționala a României (facilitatea de depozit şi facilitatea de credit) fac un coridor simetric într-un raport cu rata dobânzii de politică monetară.

Ce înseamnă acumularea dobânzii?

Modalitatea de acumulare a dobânzii în contul tău este calculat cu ajutorul unei expresii algebrice care se numește funcție de acumulare. Acesta formula nu se aplica și la dobânda simpla fără capitalizare.

Ce este ROBOR?

ROBOR este acea rata dobânzii la care toate băncile care participa la calculul acestui indice sunt dispuse să împrumute bani în lei depozite altor bănci contributoare.

Altfel spus, ROBOR este rata la care o bancă este dispusă să împrumute altor bănci bani in lei. ROBOR este superior ROBID, raportul acestora urmează calculul cererii și ofertei.

Rata de referință ROBOR este fixă ​​pentru opt semestre, cu minim o zi și maxim un an Pentru creditele acordate de banci catre clienti nebancari precum: persoane fizice, societati comerciale sau persoane fizice autorizate.

Ratele ROBOR cu ​​scadenta la 3 luni si la 6 luni sunt deosebit de importante si pot servi drept referinta pentru stabilirea ratelor variabile in formatul ROBOR 3 luni plus marja si ROBOR de 6 luni plus marja.

Ce inseamna ROBID?

ROBID înseamnă Rata Licitată Interbancară Română este rata dobânzii de referință calculată ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare banca participant la ROBID pentru depozitele în lei oferite către alte baci care doresc sa împrumute.

Ce este EURIBOR?

EURIBOR inseamna Rata de Referinta pentru piata monedei EURO si se refera la rata pe care o banca ofera depozite in moneda EURO altei banci.

Ce este LIBOR?

LIBOR este rata dobânzii valabila pe piața financiara din Londra practicata de către bănci de prim rang care oferă împrumuturi. LIBOR este o medie aritmetica pentru ratele dobânzilor acordate de principalele bănci mondiale în 5 monede: Lire Sterline, EURO, Dolari Americani, Yeni Japonezi și Franci Elvețieni.

Ce sunt ratele dobânzilor și care este diferența dintre rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii?

Rata nominală a dobânzii

Este rata convenită și plătită efectiv. Rata care o plătești pentru creditul ipotecar sau randamentul pe care cei care depun bani îl primesc pentru depozitele lor. Mai exact debitorul plătește rata nominală, iar deponentul o primește.

Rata reală a dobânzii

Rata nominală plătită sau primită nu este cea mai importantă pentru un debitor sau deponent, dar și cantitatea de bunuri, servicii pe care le pot cumpăra cu banii respectivi in acel moment. Acest concept se mai numeste si „puterea de cumpărare a banilor”. Acesta scade in timp pentru ca rata inflatiei este mereu in crestere. Trebuie sa iei inflația mereu in calcul ca sa aflăm care este de fapt costul real al unui împrumut precum și randamentul real al economiilor.

Formula de calcul rata reala a dobanzii

rata reală a dobânzii = rata nominală a dobânzii – inflație

Concluzie

Dobânda este un criteriu important daca iei un credit, indiferent dacă sunteți beneficiar sau trebuie să o plătiți prin credit. Înainte de a semna un contract de credit, este esențial să înțelegeți și să fiti informat pe deplin toate detaliile, motiv pentru care un broker de credit vă poate ajuta cu adevărat. Cu un astfel de parteneriat, vă puteți asigura că aveți un program de credit conceput cu atenție pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră și venitului lunar, eliminând orice risc de neplată în viitor

Surse utilizate:
https://ro.wikipedia.org/wiki/ROBOR
https://ro.wikipedia.org/wiki/LIBOR
https://ro.wikipedia.org/wiki/Euribor
https://www.bnr.ro/Rata-dobanzii-de-politica-monetara-1744.aspx

Imagine by micheile dot com on Unsplash

Leave a Comment